Waarom moeten we steeds die uursverandering doormaken ?

image

De oorsprong
De eerste die op de proppen kwam met het idee om het uur aan te passen om energie te besparen, was Benjamin Franklin. Omdat we gewoonlijk langer wakker zijn na de middag dan ervoor, moest er voor gezorgd worden dat het na de middag langer licht was, in plaats van het ochtendlicht te ‘verspillen’, als de meeste mensen nog slapen. Zo zouden mensen minder kunstlicht gebruiken en energie besparen. Maar zijn idee vond niet meteen ingang.

Pas in 1907 werd het opgepikt door de Brit William Willet, en het was nog wachten tot 1916 voor het Britse parlement een nieuwe British Standard Time stemde, die één uur voorliep op de tijd op de Greenwich-meridiaan. Na de oorlog volgden de meeste Europese landen dit voorbeeld. Ten gevolge van de oliecrisis in 1973 ging men, ook om energie te besparen, weer over op de zomertijd en sindsdien passen we 2 keer per jaar het uur aan. Sinds 1998 verandert het uur overal in Europa op hetzelfde moment. Dat maakt de zaken een stuk eenvoudiger.

Maar…Deze uurveranderingen lopen niet gelijk met de natuurlijke uren bepaald door de zon, zodat het op bepaalde plaatsen in Europa om 12 uur ’s middags voor de zon, officieel al 14 uur is. Bovendien loopt het zomeruur tijdens maanden die zo lang zijn, dat er een periode is waarin mensen moeten opstaan voor zonsopgang. Dat kan een negatieve psychologische impact hebben, net als 2 keer per jaar van ritme veranderen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s