Dit zijn 25 van de gevaarlijkste voedingswaren

 
 

Dit zijn 25 van de gevaarlijkste voedingswaren 
Eten op eigen risico

Groenten zijn goed en chips slecht? Zo simpel is het niet. Zelfs ‘goede’ voedingsmiddelen kunnen gevaarlijk zijn en ziek maken. Wie wist dat muskaatnoot dodelijk kan zijn voor kinderen? Dit zijn 25 van de gevaarlijkste etenswaren volgens voedingsexpert Sven-David Muller.

1 Aardappelchips

Bij de productie van chips ontstaat acrylamide, een stof die bij dieren kanker kan veroorzaken. Uit voorzorg is het af te raden om er grote hoeveelheden van te eten. 

2 Aardappelen (verkeerd bewaard)

Aardappelen bouwen de giftige stof alkaloïde op om zich te beschermen tegen parasieten. Bij slechte bewaring (te licht, te vochtig) neemt de concentratie alkaloïde toe. Die kan diarree en misselijkheid veroorzaken. Eet zeker nooit kiemende, groene of ingedroogde aardappelen. 

3 Alcohol

Alcohol beschadigt niet alleen de lever. Ook het spijsverteringsstelsel, hart en bloedvaten, geheugen en skeletspieren lijden eronder. 

4 Aspartaam

De zoetstof aspartaam wordt vooral in lightproducten gebruikt. De toegelaten dosis voor kinderen is klein – oppassen dus met lightfrisdranken voor kinderen. 

5 Bakbananen

Bakbananen bevatten veel serotonine, het zogenaamde gelukshormoon. Te veel serotonine is niet goed voor het hart en kan de slagkracht ervan verminderen. 

6 Barbecuevlees

Als bij het grillen vet van het vlees in de gloeiende houtskool drupt, ontstaan zogenaamde polycyclische aromaten. Die kunnen in het vetweefsel giftige verbindingen opbouwen die voor tumoren zorgen. Wikkel daarom barbecuevlees in aluminiumfolie of leg het in een aluminium grillschaal. 

7 Cornflakes

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten, zoals aardappelen, rijst en noedels, mogen niet te lang en niet te sterk verhit worden. Dan ontwikkelt zich acrylamide, een stof die in verband wordt gebracht met kanker. Frieten, aardappelchips, muesli en cornflakes bevatten veel acrylamide. 

8 Drop

Drop is niet geschikt voor mensen met een verhoogde bloeddruk. Bij het verteren van de zoetigheid ontstaat een stof die de bloeddruk verhoogt en voor hoofdpijn kan zorgen. 

9 Frieten

Frieten en koekjes bevatten veel transvetzuren. Die verhogen de schadelijke ldl-cholesterol in het bloed, verminderen de goede hdl-cholesterol en laten moleculen tegen de bloedvatwanden achter. Die kunnen tot dichtslibben leiden en het risico op hart- en vaatziekten verhogen. 

10 Hoestbonbons

Hoestbonbons bevatten etherische olie. Te grote hoeveelheden kunnen misselijkheid, braken en nierfalen veroorzaken. Te veel menthol beïnvloedt de hartspier en kan tot hartritmestoornissen leiden. 

11 Honing

Honing is taboe voor zuigelingen. Bij de bereiding kunnen bacteriën ontstaan die voor darmverstopping zorgen. Als het gif in de bloedsomloop terechtkomt, kan het de spieren verlammen. 

12 Mosterd en muskaatnoot

Mosterd kan bij allergie tot misselijkheid, braken en nierschade leiden. Muskaatnoot kan hallucinaties opwekken. Lever en nieren kunnen schade oplopen, vanaf 15 gram kan inname tot zware vergiftiging leiden. Opgelet: twee muskaatnoten kunnen al dodelijk zijn voor kinderen. 

13 Kaas

Veel kaassoorten (cheddar, emmentaler, camembert) bevatten tyramine, een stof die gevaarlijk is voor parkinsonpatiënten. In combinatie met antidepressiva en geneesmiddelen tegen de ziekte van Parkinson kan tyramine bloeddrukverhogend werken. Andere kaassoorten, zoals kazen die bereid zijn met rauwe melk, kunnen listeria bevatten, een bacterie die tijdens de zwangerschap dodelijk kan zijn voor de ongeboren baby. 

14 Jeneverbessen

Jeneverbessen bevatten een substantie die het darmslijmvlies prikkelt. Voor zwangere vrouwen zijn deze bessen absoluut taboe omdat ze bloedingen kunnen veroorzaken. 

15 Kiwi 

Gevaarlijk voor mensen met allergie, want kiwi, ananas en papaja bevatten het enzym actinidine, dat melkeiwit splitst. Het kan hevige allergische reacties uitlokken. 

16 Koffie

Te veel koffie kan onrust, beven, braken en zelfs hartritmestoornissen veroorzaken. Wie regelmatig veel koffie drinkt, kan ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn krijgen als hij dat achterwege laat. 

17 Noten

Heel gevaarlijk voor allergische reacties – de kleinste hoeveelheid kan ernstige gevolgen hebben. Mensen met een allergie moeten zich ver weg houden van alles wat ‘sporen van noten’ vermeldt op het etiket. Heel gevaarlijk is het om van amandelnoten zelf amandelolie proberen te maken: tien drupjes kunnen al dodelijk zijn voor een kind, omdat de olie waterstofcyanide kan bevatten, een kleurloze, erg giftige vloeistof. In de industrie wordt die stof verwijderd. 

18 Oude conserven

Conserven mag je nooit te lang bewaren. In minder ernstige gevallen ontstaat er in het blik een chemische reactie omdat het te vol zit, maar in het slechtste geval ontwikkelen zich giftige kiemen die het ademhalingsstelsel kunnen lamleggen. 

19 Rauwe eieren 

Rauwe eieren vormen een risico voor salmonella-infectie. Symptomen daarvan zijn braken, buikkrampen, diarree en koorts – vooral kinderen en ouderen zijn er gevoelig voor. Eieren moeten altijd tot boven de 75 graden verwarmd worden om besmetting te voorkomen. 

20 Rauwe prinsessenbonen

Rauwe prinsessenbonen zijn giftig en tasten het darmslijmvlies aan. Bij grote hoeveelheden kan zelfs weefsel afsterven. Worden de bonen gekookt, dan verdwijnen de gifstoffen volledig. 

21 Suiker

Huishoudsuiker (saccharose), glucose (druivensuiker), fructose (vruchtensuiker), galactose (bouwsteen van melksuiker) en lactose (melksuiker) kunnen mensen ziek maken. Glucose wordt door insuline verteerd. Diabetici van het type 1 produceren geen insuline en moeten zich ermee inspuiten. Diabetici van het type 2 produceren te veel insuline, met gevaar op overgewicht. 

22 Vlees (te heet gebakken)

Als vlees te lang en te heet gebakken wordt, verandert het weefstel en ontstaan stoffen die in verband worden gebracht met tumoren. Tip: vis en vlees worden het best niet te lang en niet warmer dan 150 graden verhit. 

23 Wijn

Een klein beetje wijn kan al tot hoofdpijn leiden. De boosdoener zijn zwavelachtige zuren, die bij het houdbaar maken van wijn ontstaan door zwaveldioxide. Gevoelige personen reageren er allergisch op. 

24 Wild en ingewanden

Wild en ingewanden zoals lever en niertjes kunnen sterk met zware metalen belast zijn. Als het wild geschoten is, kan het vlees in de omgeving van de schotwonden met lood vervuild zijn. 

25 Zwarte thee

Zwarte thee bevat veel salicylzuur. Allergiepatiënten moeten er voorzichtig mee zijn. Het zuur – ook bekend als aspirine – werkt pijnstillend, maar kan huidproblemen veroorzaken en allergieën uitlokken. 

 

Het Nieuwsblad – Dit zijn 25 van de gevaarlijkste voedingswaren .

Advertenties
Dit bericht is geplaatst in Weetjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s