Eugène Michiels

Eugène Michiels was een Belgisch directeur op het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken die begin jaren ’80 ontmaskerd werd als spion voor de geheime diensten van de Roemeense Securitate en de Sovjet-Russsische KGB/RGU.

In 1978 begon Michiels zijn spionagewerk voor de KGB en de Securitate. Als directeur op bovengenoemd ministerie had hij geen uitgesproken profiel en was daarom geschikt als spion. Het kwam voor al zijn kennissen als een schok dat uitgerekend hij een spion was. De man was een onopvallende figuur die in zijn dorp kerkorgel speelde.

Ioan Covaci, een Roemeens diplomaat en Securitate-agent die Michiels als zijn beste vriend beschouwde verklikte Michiels in ruil voor politiek asiel in de Verenigde Staten.

Op 8 augustus 1983 werd Michiels gearresteerd en werd later tot acht jaar cel veroordeeld. Hij kwam na drie jaar vrij en werd daarna opgenomen in een bejaardentehuis. Zijn dubbelspionage voor de twee geheime politieagentschappen leidde zelfs tot ruzie tussen de KGB en Securitate toen het uitkwam.

Michiels is tot op de dag van vandaag nog steeds trots op wat hij gedaan heeft. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Leo Tindemans wijdt de gebeurtenis aan de gebrekkige communicatie tussen de verschillende ministers en hun bevoegdheden en de weinige aandacht die aan staatsveiligheid werd gegeven.

site :  http://www.spymuseum.org/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s