De boom van Anne Frank

De kastanjeboom waar Anne Frank op uitkeek tijdens de onderduik is ernstig ziek. Oorzaak van de huidige slechte gesteldheid zijn een mot en een schimmel die de boom aantasten en uiteindelijk tot de dood van de boom kunnen leiden.

Vooral de schimmel is agressief en kan uiteindelijk fataal zijn voor de boom. De zogenaamde paardekastanjemineermot knaagt het bladmoes uit de bladeren die daardoor bruin worden en al ruim voor de intrede van de herfst afvallen. Dit is op de foto links goed te zien.
De 150 jaar oude kastanjeboom (een witte paardekastanje – Aesculus hippocastanum) staat in de binnentuin van perceel Keizersgracht 188. De Anne Frank Stichting is hiervan niet de eigenaar.

Lekkage

Uit bodemonderzoek in 1993 bleek dat onder meer door lekkage van een ondergrondse huisbrandolietank de gezondheid van de boom werd bedreigd. Om de oude kastanje te behouden voerde de gemeente Amsterdam een saneringsplan uit ter waarde van 350.000 gulden (160.000 euro). De gemeente heeft daarna de zorg voor de boom overgenomen van de Anne Frank Stichting.

Voortbestaan

De kastanjeboom kan voorlopig behouden blijven blijkt uit het halfjaarlijkse onderzoek dat eind april 2005 heeft plaatsgevonden. Om de stabiliteit te verhogen is besloten om de kroon van de boom een flink stuk kleiner te maken. Deze ingrijpende klus heeft op 26 mei plaatsgevonden. Kijk naar de video- en fotoreportage van het bijsnoeien.
Vooruitlopend op eventuele kap zijn enten van de boom gemaakt. Dit betekent dat als tot herplant wordt overgegaan er een kloon van de boom beschikbaar is. (naar verluid zou deze kloon er zijn en zal de oude boom weggehaald worden en zal de nieuwe kloon zijn plaats innemen. Het gevaar dat de boom plots bij hevig weer zou omvallen is te groot en de stad Amsterdam wil dit risico niet lopen.)

Dagboekcitaten

Dagboekcitaten

Anne Frank schreef over de kastanjeboom in haar dagboek:

23 februari 1944
Wij keken alle twee naar de blauwe hemel, de kale kastanjeboom aan wiens takken kleine druppeltjes schitterden, naar de meeuwen en de andere vogels die in hun scheervlucht wel van zilver leken. Dat alles ontroerde en pakte ons alle twee zo, dat we niet meer konden spreken.

18 april 1944
April is inderdaad schitterend, niet te warm en niet te koud met zo nu en dan een regenbuitje. Onze kastanje is al tamelijk groen, hier en daar zie je zelfs al kleine kaarsjes.

13 mei 1944
Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar.

www.annefrank.org

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s