Rattenkoning

Rattenkoning is de benaming voor een aantal zwarte ratten die met hun staarten in elkaar verknoopt zijn geraakt.

Zo aan elkaar kunnen ze geen kant meer op en verhongeren. Er zijn rattenkoningen gevonden van 3, maar ook van tot ver in de 20 ratten.

De naam is een verwijzing naar het volksgeloof dat de koning van een rattennest een troon moet hebben en dat deze gevormd wordt door de staarten van zijn ondergeschikten. Soms raakten de staarten in verwarring, met het noodlottige gevolg.

Men meende ook wel dat de ratten op deze manier werden geboren en dat de staarten vergroeid waren. In de knopen zitten echter nooit vergroeiingen, en ze bestaan uit dieren van verschillende leeftijden.

Het is onduidelijk hoe het komt dat de staarten in zo’n onontwarbare knoop komen. De plausibele verklaring is dat de dieren dicht bij elkaar kruipen om te slapen, dat voedselresten en uitwerpselen de staarten plakkerig maken en bij het wakker worden de staarten in de knoop raken. Onduidelijk is waarom de beesten zich dan niet los worstelen (en staarten doorknagen).

Bron : Wikipedia

Advertenties

Eén reactie op “Rattenkoning

 1. E.Vrukalakos schreef:

  Ik zou graag even wat toevoegingen willen geven aan dit artikel, Ik ben zelf ooit een ratten koning tegen gekomen deze was in leven. en bestond letterlijk uit een hele dikke bos ratten. het grappig is ondanks dat iedereen denkt dat het geheel zich niet kan bewegen, schijn bedriegt de hele kluwe ratten gedraagt zich als een individu en kan nog best snel zijn, daarnaast wordt het gevoed en verpleegt door zijn “onderdanen” dit zijn de ratten die zich los bevinden in de kolonie en deze vormen een soort leger die de rattenkoning ook beschermd !
  Een Rattenkoning onstaat haast altijd waneer er een enorme groep ratten ongehinderd in een groot leefgebied kan koloniseren, ratten hebben ook een soort herachie, ik vermoed dat de koning hierdoor ook ontstaat, door dat meerder opper-ratten zich van verschillende groepen samen voegen waardoor er een nog grotere groep vormt.
  De ratten koning die gevormd wordt zit vaak op het meest centrale enof best beschermde hoek van het gebied waar de kolonie zich op houd, mocht hij om de een of andere reden gestoord worden daar dan heeft deze twee opties,

  1:de koning gaat er vandoor met zijn kolonie en huisvestig weer op een andere plek,

  2: of hij zet de aanval in ! dit is beslist geen flauwekul of fabel, de ratten koning wordt omringd door verzorgers, dit zijn meestal uit de klauwen gegroeide ratten omdat ze het beter hebben dan de rest, soms kan zon groep verzorgers wel bestaan uit letterlijk honderden ratten die continu bij de ratten koning in de buurt blijven.

  Dit laaste heb ik mee gemaakt, samen met nog een aantal andere mensen, wat er toen gebeurde kan ik nog tot heden niet bevatten. Gelukkig hebben we het er toen heelhuids van afgebracht op een paar schramen na. Toen dit was gebeurd heb ik met een aantal mensen aangesproken die hier meer van konden weten boswachter bioloog endergelijke, zij hadden hier nog nooit van gehoord tot dat ik een paar oudere mensen uit de regio het heb verteld deze kwamen met een soort gelijk verhaal wat zich ergens in de jaren vijftig heeft afgespeeld hun vertelden dat zo iets een ratten koning werd genoemd, en op de plek waar het zich toen heeft afgespeeld is daad werkelijk een enorme kluwe ratten gevonden in een schoorsteen kanaal, de ratten die zich er omheen bevonden waren ook van reus achtige omvang geweest het meisje dat ze heeft ondekt noemde ze hondjes, waarnaar de ouders hebben ontdekt dat er letterlijk iedere nacht een vloed golf van ratten op hun dochters kamer kwam en de ratten koning werd hierop later ontdekt.

  Bij deze hoop ik dat ik een bijdrage kan leveren aan het onderwerp
  groeten E. Vrukalakos

  Als je nog meer over dit onderwerp wilt overlegen stuur me dan een e-mail naar het opgegeven e-mail adress.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s