Goldfrapp

Terwijl ze nog op de Universiteit van Middlesex zat, trad Alison Goldfrapp al op op het debuutalbum Maxinquaye (1995) van een vriend, Tricky, en zong ze op Orbitals album Snivilisation. Toen ze begon met het schrijven van haar eigen muziek hebben werden haar demo’s door vrienden aan de componist Will Gregory doorgegeven. Omdat ze dezelfde muzikale smaak en interesse deelden besloten ze een duo te vormen onder Alisons achternaam.

Het duo ondertekende in 1999 een contract met het Londonse label Mute Records en bracht in 2000 hun debuutalbum, Felt Mountain uit. Het album, geproduceerd door PJ Harvey’s producent John Parish, bestaat uit Alison’s zang, gedeeltelijk veranderd door synthesizers. Het album is beïnvloed door diverse stijlen als synth pop uit de jaren ’80, klassieke filmmuziek en traditionele volksmuziek. In 2001 werd het album genomineerd voor de Mercury Music Prize.

In 2003 gaf de band hun tweede album, Black Cherry uit, weer met veel bijval. Het album stuurde Goldfrapp’s geluid in een hele andere richting, met flinke drumslagen en een wildere uitstraling. Een paar nummers van het album werden op TV gebruikt, zoals “Strict Machine” en “Train” voor het uitbrengen van de Game Boy Advance SP, “TipToe” voor Coca-Cola en “Twist” voor Gancia. “Strict Machine” werd ook gebruikt voor de geur “Night” van Armani. Na het succes werd in 2004 een EP uitgebracht onder de naam Wonderful Electric waarop vier live nummers, opgenomen bij Somerset House en Shepherds Bush Empire staan. Ook staan er verscheidene nummers op die tot heden nog niet uitgebracht zijn.

In 2003 kreeg Goldfrapp’s website een prijs van MTV Europe Music Award voor beste website. Momenteel is de website niet meer in de prijswinnende vorm te zien, aangezien hij volledig veranderd is bij het uitkomen van Goldfrapp’s derde album Supernature. Het album kwam uit op 22 augustus 2005 en gaat verder op de met Black Cherry ingeslagen weg. Supernature bevat veel disco- en glam-rockinvloeden, goed hoorbaar op de eerste single “Ooh La La”, die Goldfrapp’s grootste hit werd. Later kwamen de singles “Number 1”, “Ride a White Horse” en “Fly Me Away” uit. Het album kreeg niet alleen flinke bijval maar deed het ook commercieel in het Verenigd Koninkrijk en Australië erg goed. Op 7 maart 2006 wordt het album in de Verenigde Staten uitgegeven. Ook is Goldfrapp in 2005 genomineerd voor Beste Alternatieve Groep/Ariest op de MTV Europe Music Awards.

 

http://www.goldfrapp.co.uk/

 

 

[YouTube = http://www.youtube.com/watch?v=lrfa_2wJsO0%5D

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s