Mindmappen

Mindmappen is een techniek waarbij de linker- en de rechterhersenhelft moeten samenwerken met het doel om op eenvoudige wijze informatie te organiseren, sleutelwoorden te ontdekken, associaties (verbindingen) te maken, clustering van begrippen te realiseren en domweg te onthou­den. Het is een ideale manier om moeilijke teksten te vereenvoudigen en beter te begrijpen. In deze workshop doen we uit de doeken hoe mind-mapping precies in z’n werk gaat en hoe u hierbij uw pc kunt gebruiken. Mindmappen is een aantal jaren geleden doorTony Buzan (Australië) ontwikkeld en wordt binnen tal van grote bedrijven en instellingen inmiddels gebruikt om complexe zaken beter te doorzien. Mindmappen is tevens een ideale manier om aantekeningen te maken tijdens bij­voorbeeld vergaderingen of lezingen. De grote kracht van mindmappen is de zeer eenvoudige techniek. Start met een leeg vel en schrijf in het midden een onderwerp. Naarmate de ideeën zich vormen of het onderwerp verder wordt besproken of uitgewerkt, worden er sleutelwoorden of delen van zinnen op het vel bijgeschreven. Woorden die een relatie met elkaar hebben, worden door middel van een lijn gekoppeld. Door het gebruik van kleuren en het vervangen van woorden door plaatjes, kan de geheugen-functie worden versterkt. Goede mindmaps kunnen, bij degene die het bedacht heeft, jaren later precies dezelfde ideeën bovenbrengen. Mindmaps zijn verder ideaal om een presentatie te ontwikkelen of een eerste aanzet voor een document te maken. Met behulp van de pc is het eenvoudi­ger om nette plaatjes te ‘componeren’, af te drukken of ver­der te bewerken (bijvoorbeeld een tekstverwerker of een planningprogramma) omdat mindmaps ook zeer goed zijn te gebruiken om activiteiten aan elkaar te relateren.

MINDMAPPER

Op internet zijn een aantal mindmap-tools te vinden. In dit artikel gebruiken we MindMapper Plus (trialversie), te downloaden vanaf www.mindmapper.com. We gaan niet in op het downloaden en het installeren van het programma; dat is in een vloek en een zucht gebeurd. Meteen door naar de praktijk! Hieronder vindt u een stappenplan dat u precies laat zien hoe u met MindMapper een prachtige mindmap in elkaar knutselt. Aan de slag!

BEGIN MET HET ONDERWERP

Het onderwerp wordt centraal op het papier gezet.Landscape-formaat werkt in de meeste gevallen het prettigst,omdat op deze manier meerdere tekstregels achter elkaar kunnen worden weergegeven.Als u notities wilt maken,is het aan te raden het notitieblok een kwartslag te draaien.

NIEUWE KNOOPPUNTEN MAKEN

Nieuwe woorden of plaatjes die een zeer directe relatie hebben met het onderwerp, worden verbonden met het onderwerp. Dit gaat in MindMapper zeer eenvoudig.

Advertenties

3 reacties op “Mindmappen

 1. Johanna schreef:

  Leuk om er weer iets over te lezen. Mijn zoon heeft op deze manier het leren goed onder de knie gekregen visueel als hij is ingesteld. Leuk ook om te weten misschien is dat het zijn oorsprong vind in de manier van studeren door Leonardo da Vinci. Het is ook enigszins terug te zien als je zijn schetsen bekijkt.
  Groet, Johanna

 2. Jef schreef:

  Mijn persoonlijke ervaring met mindmaps is dat ze nog krachtiger zijn als je ze met de hand schrijft en tekent. Omdat je dan makkelijker versieringen aan de kernwoorden of zelfs tekeningen in plaats van kernwoorden gaat gebruiken. En hoe visueler je mindmap, hoe beter je ze zal onthouden.

  Ik gebruik soms ook een computerprogramma, maar grijp steeds vaker naar m’n kleurstiften. Voor enkele voorbeelden, zie m’n blog op http://hersenspinselsenbuikverzinsels.blogspot.com/2007/03/waarom-werken-geheugenkaarten.html

 3. JR schreef:

  Ik ben het eens met Jef dat Mindmappen nét wat krachtiger zijn wanneer je ze maakt op papier, maar de mindmap software programma’s zijn de afgelopen tijd wel steeds prettiger in de omgang geworden en de opties zijn ook steeds groter geworden. Kijk maar eens op mijn blog voor een overzicht van mindmap software: http://www.balancedmind.nl/mindmappen/overzicht-van-mindmap-software.htm

  Groet,
  JR

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s