Tim Burton

Biografie

Tim Burton staat bekend om zijn uitzonderlijke tekentalent en zwarte, surrealistische humor. Dankzij deze eigenschappen weet hij zich prima staande te houden in de Hollywoodscene. Tim had zijn voorliefde voor tekenen al snel ontdekt. Zijn beslissing om animatie te gaan studeren aan de California Institute of the Arts lag dan ook voor de hand. Na zijn opleiding werd hij uitgenodigd door Disney. Hij werd in de gelegenheid gesteld zijn creatieve ideeën de vrije loop te laten en dit leidde ertoe dat hij ontdekte dat zijn passie voor tekenen en bepaalde verhaallijnen niet helemaal in de lijn van Disney lag.

Zijn eerste zelfuitgewerkte project was de zes minuten durende animatie ‘Vincent’, verteld door Vincent Price. In deze animatiefilm maakte Tim gebruik van het Duitse expressionisme om het dubbelzijdige leven van een gemarteld, maar in eerste instantie gezond-ogend kind in beeld te brengen. Met ‘Vincent’ wist Tim verschillende prijzen in de wacht te slepen waardoor het filmpje in 1982 officieel werd uitgebracht. Tim’s volgende project maakte hij in 1984 onder de titel ‘Frankenweenie’. Deze film werd echter bestempeld als zijnde ongeschikt voor een Disney-productie en werd daardoor niet op gepaste wijze uitgebracht.

Het duurde tot 1992 eer deze film in het openbaar werd vertoond. Paul Reubens zag de film echter in privé-sfeer en nodigde Tim uit om zijn film ‘Pee-Wee’s Big Adventure’ te regisseren. Tim ging op het voorstel in en Pee-Wee werd een enorm succes. Het leidde zelfs tot een nieuw project: ‘Beetlejuice’, een inventief geestenverhaal met fantastische special-effects. Door Tim’s levensechte tekenstijl werd hij interessant bevonden voor het regisseurschap van ‘Batman’.

Hoewel hij bij deze film de minste inbreng had gehad, zorgde het er wel voor dat zijn aanzien met sprongen steeg. Tim versterkte zijn pas verworven positie in Hollywood met een film waarin hij tieneridool Johnny Depp liet opdraven: ‘Edward Scissorhands’ deed het goed onder het grote publiek. Tim werd aangetrokken voor een vervolg op ‘Batman’ en ‘Batman Returns’ was het resultaat. De film verdiende meer dan 150 miljoen dollar en kon dus als een regelrecht kassucces beschouwd worden.

Even keerde Tim terug naar de wereld van platte poppetjes. Hij had een dikke vinger in de pap bij het maken van Disney’s ‘Nightmare Before Christmas’. Daarna volgde ‘Mars Attacks’, een redelijk geslaagde parodie op de rampenfilm. Burton´s volgde project ‘Ed Wood’, een film over de slechtste acteur aller tijden Edward D. Wood, Jr., werd alles behalve een kaskraker. Toch was het een film waar Tim trots op was, doordat hij veel van zijn eigen ideeën erin had kunnen verwerken. Met de derde Batman-productie, ‘Batman Forever’ trekt hij zijn financiële situatie weer recht.

Dat hij echter niet in de Batman-producties blijft hangen, bewijst Tim met zijn regie voor ‘Sleepy Hollow’ dat een redelijk boxoffice succes is en in vormgeving een echte Burton-film is. Het is een sprookjesachtig verhaal in een prachtige gotische stijl. Het betekent tevens de derde succesvolle samenwerking tussen Burton en acteur Johnny Depp. Met ‘Planet of the Apes’, dat in 2001 uitkomt, scoort hij een grotere hit. Het is een remake van de klassieker uit 1968. Depp is dit maal niet van de partij maar dat deert Burton niet. Hij gaat vrolijk door met waar hij zin in heeft.

Na ‘Sleepy Hollow’ komt Burton met de prachtige boekverfilming ‘Big Fish’, een film over een vader-zoon relatie, dat ook een episch avontuur met sprookjesachtige elementen zoals reuzen, heksen en uiteraard een grote vis is. In 2005 zal Johnny Depp wel weer schitteren in een Burton-film, in de remake ‘Charlie and the Chocolate Factory’, naar het boek van Roald Dahl. Ook regisseert Burton een animatiefilm, ‘Corpse Bride’. Dit doet hij samen met Mike Johnson en stemmen komen onder andere van Helena Bonham Carter, Albert Finney en Johnny Depp.

(Filmfocus, auteursrecht voorbehouden)

We have the complete collection of Stainboy cartoons right here!
Episode 1
Episode 2
Episode 3
Episode 4
Episode 5
Episode 6

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s