Opstartlijst XP inkorten voor sneller systeem

Via applicaties zelf

Er zijn verschillende opties voor verschillende programma’s en systeemonderdelen. Maar om te voorkomen dat het betreffende onderdeel mee opstart als u de computer aanzet, volstaat het inderdaad om het vinkje weg te halen bij het systeemhulpprogramma (‘msconfig’ intikken bij Uitvoeren en op OK klikken).

Bij sommige applicaties moet u er in de opties of voorkeurinstellingen van het programma zelf voor zorgen dat ‘ie meer automatisch wordt ingeladen. Waar u moet zijn, verschilt per programma. Als het icoontje in het systeemvak is terug te vinden, kunt u doorgaans daarmee de instellingen op het scherm roepen, waarna u een optie als ‘automatisch starten als Windows start’ moet uitschakelen. Bij sommige video- en audioapplicaties, bijvoorbeeld, biedt dat soelaas. In Windows XP biedt het msconfig-gereedschap overigens ook informatie over de lokatie waar het op te starten onderdeel zich bevindt (in het register en op de harde schijf).

Bij het afvinken van sommige onderdelen kan het overigens voorkomen dat ze vervolgens dubbel in de opstartlijst verschijnen. Ervaringen met Windows Messenger wijzen uit dat het uitvinken van dit onderdeel er simpelweg voor zorgt dat na een herstart er naast de afgevinkte versie een aangevinkte bijkomt. U zult dan in het programma zelf eerst de optie moeten opzoeken waarmee u het automatisch opstarten kan worden uitgeschakeld.

Mocht u twijfelen of u een bepaald onderdeel wel zonder gevaar kunt uitschakelen, dan kunt u een lijst raadplegen om te checken of het om een reguliere Windows-component gaat.

Bij sommige besturingssystemen, zoals Windows Millennium, is het tabblad Opstarten voorzien van de knop Opruimen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s