Dialers

Hoewel steeds minder mensen een analoog modem gebruiken om te internetten neemt het aantal problemen door misbruik via dialers steeds meer toe. Steeds meer oplichters storten zich met steeds brutalere trucs op de slinkende groep analoge internetters.

Ook gebruikers van adsl en kabelinternet hebben vaak last van deze dialers. De dialers werken weliswaar niet via breedband, maar ze gooien wel de internetinstellingen overhoop en zijn slechts met moeite te verwijderen.

Wat is een dialer?
Een dialer verbreekt de internetverbinding met de provider en brengt een andere internetverbinding tot stand. Deze nieuwe verbinding loopt via een andere telefoonnummer, meestal een 0900-nummer, maar het kan ook een buitenlands betaalnummer zijn. Surfen via deze betaalnummers kosten niet zelden vele euro’s per minuut. 

Dialers zijn in principe niet gemaakt om internetgebruikers te bedriegen. Ze geven websites de mogelijkheid om (delen van) hun site alleen tegen betaling toegankelijk te maken. Een nette dialer geeft daarbij duidelijk aan dat hij de verbinding gaat overnemen en vertelt daarbij dat dit geld gaat kosten. Minder nette dialers doen hun werk echter in het geniep. Ze brengen een nieuwe verbinding stilzwijgend tot stand (vooral bij isdn gebeurt dit razendsnel, en dus onopgemerkt). Menig gebruiker merkt pas iets van de aanwezigheid van een dialer als hij honderden of zelfs duizenden euro’s in rekening ziet gebracht op zijn telefoonrekening.

De dialers zijn vaak in de vorm van een nieuwe inbelverbinding in je configuratiescherm terug te vinden. Daarnaast worden er vaak snelkoppelingen op je bureaublad geplaatst en aan je startmenu toegevoegd. 


Foute boel !                         

Ook wordt vaak de opstartpagina van je browser aangepast. Dit laatste is dan meestal niet zomaar ongedaan te maken. Een scriptje zorgt ervoor dat de startpagina iedere keer na het opstarten weer opnieuw aangepast wordt. De ongewenste nieuwe startpagina is een startpagina vol met links die verwijzen naar websites die de dure dialer activeren. Een voorbeeld van zo’n pagina vol rommel is 24start.com. (let op! gebruik van deze pagina raden we sterk af!).

Hoeveel financiële schade zo’n dialer kan aanrichten hangt sterk af van welke dialer het betreft. De minst erge dialers maken alleen een betaalde verbinding als er op een snelkoppeling of hyperlink naar een betaalsite wordt geklikt. Je hebt echter ook dialers die de normale internetverbinding vervangen (je kan hiermee dus gewoon surfen, maar dan alleen tegen enorm hoge kosten). Er zijn zelfs dialers die onmiddellijk een internetverbinding proberen te maken nadat de computer opgestart is.

Hoe kom je aan zo’n misleidende dialer?
Wie een computer gebruikt zal in zijn leven heel vaak met zijn muis op een OK-knop drukken. Dit wordt al snel een automatisme waardoor men op de OK-knop drukt zonder de bijbehorende boodschap te lezen. Op deze manier worden de meeste dialers ongemerkt geïnstalleerd.

Men bevestigt ongemerkt de vraag of er een dialer op de PC mag worden geïnstalleerd. Daarbij komt ook nog dat de dialer vaak door de eigenaar van de betreffende website anders wordt voorgesteld, bijvoorbeeld als een “gratis programma” wat nodig is om de content te bekijken of er wordt simpelweg gesteld dat er twee keer op OK gedrukt moet worden voor de website bezocht kan worden.

De websites die deze trucs toepassen bevinden zich vrijwel altijd aan de duistere kant van internet. Je moet daarbij denken aan websites die illegale software, muziek of porno aanbieden.

En hoe kom je er af?
Dialers zijn vaak extreem lastig te verwijderen. Er moeten bijvoorbeeld aanpassingen worden aangebracht in het register van Windows. Gelukkig bestrijden spyware-jagers als Ad-Aware en Spybot ook dialers. Een ander programma is Dialer Detect. Dit speciaal voor het verwijderen van dialers geschreven programma is Nederlands en heeft dus als voordeel dat het eerder specifiek Nederlandse dialers zal herkennen dan de andere programma’s. Bij onze test scoorde het programma echter maar matig.

Zowel Ad-Aware, Spybot, Kephyr als Dialer Detect kunnen gevonden dialers ook vaak zelf verwijderen. Dit gaat echter lang niet altijd goed. Soms komen ze na een herstart weer gewoon terug. Als het verwijderen met geen van bovenstaande programma’s lukt kan je het beste bij Google de naam van de dialer invoeren (eventueel in combinatie met het woord “verwijderen” of “remove”). Grote kans dat je op een forum of webpagina terecht komt waar een oplossing voor je probleem gegeven wordt. Meestal houdt dit in dat je via Regedit enkele regels in het register moet weghalen, waarna de dialer wel gewoon te verwijderen is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s