Michelangelo

uit http://users.skynet.be/zoekheteensop/michelangelo.htm

Michelangelo
Zijn schilderkunst

Michelangelo Buonarotti werd op 06 maart 1475 te Caprese geboren en overleed te Rome op 18 februari 1564. Hij wordt door kenners beschouwd als de grootste kunstenaar aller tijden. Naast schilder was hij ook een zeer begaafd beeldhouwer, architect en dichter.
In tegenstelling tot vele andere kunstenaars van zijn tijd werd Michelangelo opgeleid door verschillende meesters.
Zijn belangrijkste creatie op het gebied van de schilderkunst werd de decoratie van de Sixtijnse kapel (= de huiskapel van de paus) te Rome.
De kapel, een rechthoekige, ruim 20m hoge zaal is versierd met wandschilderingen van verschillende kunstenaars. Tussen 1508 en 1510 voorzag Michelangelo het plafond van schitterende fresco’s met taferelen uit de bijbel. Met dit werk liet hij alle andere kunstenaars ver achter zich.

Bovenstaand detail ‘De schepping van Adam’ is het bekendste onderdeel van dit enorme werk. Het detail valt op door zijn grote beweeglijkheid. Het fresco stelt de zwierige God voor met onder zijn armen de nog ongeboren Eva die op het punt staat, met een aanraking van zijn vinger, om Adam tot leven te wekken.
In 1534 werd hij door Paulus III gevraagd de altaarwanden van de kapel te beschilderen. Het resultaat werd ‘Het Laatste Oordeel’ waaraan hij zeven jaar werkte.

De afbeelding toont een detail van het schilderij. Centraal staat Jezus met naast Hem Maria. Hij oordeelt wie naar de hemel mag en wie niet. (Voor meer afbeeldingen klik hier).

‘Het Laatste Oordeel’ is niet alleen één van de meest bekende kunstwerken aller tijden maar ook één van de meest besproken. Bijna vierhonderd figuren met een grootte van anderhalve meter tot twee meter zijn in dit fresco afgebeeld. Het is zo goed als zeker dat Michelangelo dit gigantische meesterstuk alleen uitgevoerd heeft. 

Zijn beeldhouwwerken

Michelangelo was niet alleen een begenadigd kunstschilder maar ook een groot beeldhouwer. Marmer was het geliefkoosde materiaal waaruit hij zijn beelden maakte. Naast de vele graftombes zijn het vooral zijn ‘Pietà’ en ‘David’ die wereldbekendheid genieten.

David.

Michelangelo maakte dit beeld in 1501-1503. Het is 4,34m groot en stelt David voor die wacht op zijn vijand Goliath.

Met dit beeld voerde Michelangelo een aantal belangrijke vernieuwingen in. Vroegere kunstenaars stelden David altijd voor als een jongen. Michelangelo’s David is een jonge man volledig naakt. Hij is voorgesteld in een gespannen toestand, geconcentreerd op de worp die hij met de slinger zal gaan uitvoeren. In de ene hand houdt David de steen vast terwijl hij in de andere hand de slinger draagt. Zijn gelaatsuitdrukking straalt haat en uitdaging uit.

Architect en dichter

Michelangelo mag ook beschouwd worden als één van de bekwaamste architecten uit zijn tijd.

In 1535 werd hij door paus Paulus III benoemd tot hoofdarchitect van de apostolische paleizen. Zo werd hij architect van de Sint-Pieter in Rome waar hij belangrijke veranderingen aanbracht aan de koepel van deze basiliek.

Drie thema’s komen in Michelangelo’s gedichten steeds terug: liefde, schoonheid en godsdienst. De meeste van zijn gedichten werden geschreven tussen 1534 en 1564.

Advertenties
Dit bericht is geplaatst in Kunst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s